Project_
Elephant House

Generous family house on tiny urban plot

Local planning authority: London Borough of Southwark

The site in this case was a tiny piece of land of 49m2 adjacent to the Grade II listed Elephant House.

We began by researching the history of the surrounding townscape and established that while Elephant House was now a detached building it had historically formed part of a traditional street terrace. We built an argument that, far from detracting from the setting of the heritage asset, the new house would go some way to reinstating the original setting of the listed building.

The highly-constrained nature of the plot presented significant design challenges. In collaboration with Collective Works Architects a scheme was developed which effectively responded to these challenges producing a contemporary reinterpretation of a traditional London townhouse which was both attractive and highly-contextual. The tiny site meant that it was not possible to provide garden space in accordance with local planning policy. However, following negotiations with the planning authority, we were able to agree a financial contribution towards the improvement of nearby Council-managed open space by way of mitigation.

The project was featured in Architect’s Journal.